Skip to content

Muntra möter: modiga Göta Tandvård

Göta Tandvård

Att ta över en klinik strax innan en pandemi och sedan totalrenovera den kräver en stor portion mod och erfarenhet. Precis det gjorde Ludwig Hansson och Göta Tandvård - med strålande resultat. Vi besöker kliniken för att lära oss mer om hur de lyckades. 

 


 

Vill du berätta lite om kliniken?

Kliniken införskaffades tre månader innan pandemin. Vi satte igång januari 2020 och var väldigt laddade. Sen utan förvarning blev det pandemi, allt stannade och osäkerheten var oerhört stor. Vi stannade upp ett tag, men jag kom till slutsatsen att även om det är pandemi nu och osäkert så är det samtidigt ett minskat patientflöde. Vilket var något vi ville ta vara på och passade då på att renovera. Vi renoverade hela kliniken och bytte i princip all utrustning från golv till tak, CBCT - ja, hela paketet. Det tog ett halvår att bli färdigt ungefär och vi kunde ha öppet större delen av processen, vilket var bra. 

 

Göta Tandvård redigerade-05Hur kom ni fram till hur det skulle se ut här på kliniken? 

Det var lite av en kombination av olika insatser, dels hade vi hjälp av en konsultfirma som hjälpte oss med färgval och dylikt. Utöver det hade vi tydliga referensramar att förhålla oss till när det kom till vad vi ville addera till kliniken, till exempel bygga ett röntgenrum för CBCT. Så vi byggde om planritningen lite genom att både öppna upp nya ytor och dela upp större rum på två. Vi byggde även om hela receptionen. 

 

Vad är då era bästa tips för att skapa en så bra klinik som möjligt? 

Vad är bästa klinik kan man fråga sig. Är det personalmässigt eller tandsvårdsmässigt? 

För att skapa en bra atmosfär vill man ju ha en miljö som man trivs själv i. Vi tillbringar många timmar här och då vill vi ha en fräsch och fin klinik, det är nummer ett. Dessutom behöver man en bra stämning och det försöker vi skapa inom personalgruppen. 

Göta Tandvård redigerade-09

Sen skall ju även tandvården i sig vara av högsta nivå. För att säkerställa det har vi all utrustning som behövs. Det är viktigt att den är av hög kvalitet så att det inte blir onödigt strul som kostar tid och pengar längre fram. Sen är det även viktigt med ett kvalitetssäkringssystem för tandvården, vilket vi nu har implementerat. 

 

Du var inne på bra stämning i teamet förut, hur tycker du att man skall tänka när man anställer nya kollegor? 

Teamkänslan kommer mycket av att vi jobbar tillsammans, men också att vi diskuterar och umgås utöver arbetstiden på AWs och dylikt. Det är bra att lära känna varandra som människor och inte bara som kollegor. Vi försöker ha en personlig relation med både patienter och personal, men ändå ha gränsdragningar.

Vi är ju inte så många än så länge, men vi växer så det knakar. Det kan hända att vi expanderar nu 2022, med ytterligare personal. Vilket är spännande och då gäller det att ha en stabil och bra personalpolitik.  

Göta Tandvård redigerade-03

Har du några tips till någon som vill hålla sig uppdaterad kring nyheter inom branschen, vart vänder du dig till exempel? 

Det beror på, under pandemin har det varit många onlinekurser. Många leverantörer håller även kurser, då det gynnar deras marknadsföring. Så är man till exempel intresserad av komposit kan man vända sig till de stora komposittillverkarna och gå kurser där. De är inte bara duktiga utan du kan även tillgå den senaste forskningen. 

Man kan även gå med i olika communities för att utbyta erfarenheter och bli bättre. En stor bit av yrket är just att utbyta erfarenheter och kunskaper med varandra. Vi håller till exempel lite kurser här. Det är många som vill komma igång och lära sig om implantat, vilket är jättekul. Det är idag en sån självklar del av vårdpanoramat att behandla patienter med implantat. 

Det är bra att det är så pass enkelt att vidareutbilda sig då det tragiskt nog inte finns några krav på fortbildning i Sverige. En tandläkare som tagit examen behöver inte gå en enda kurs på 20-30 år. Att det inte finns ett krav på det tycker jag är helt befängt. I praktiken innebär det då att du kan gå till en 60-åring tandläkare, som aldrig har vidareutbildat sig och som gör samma sak som han lärde sig för 30 år sedan. Där borde ju egentligen svenska tandläkarförbundet eller institutionerna ställa lite krav. 

 

Göta Tandvård redigerade-01Ni började med Muntra i samband med ombyggnationen av kliniken, berätta! 

Det var ungefär två år sen. Den här kliniken fanns redan när vi tog över, så vi konverterade från ett annat journalsystem till Muntra. Sen har vi CBCT och panoramaröntgen med ett eget röntgenprogram för det. Men Muntra jobbar ju på sitt röntgenprogram, så det kommer nog framöver. Det är ju omständigt att ha flera olika program, så vi hoppas kunna gå över till att helt arbeta i molnet med Muntra längre fram.

 

 

Kom igång med Muntra!

 

 

Hur skulle du säga att övergången till Muntra gick? 

Övergången för mig gick relativt snabbt. Det enda som tar lite tid är ju småsaker i systemet som man lär sig successivt. Men det är ju intuitivt och enkelt att komma igång, det är inga svåra grejer. Det svåraste för mig var att förstå ekonomihanteringen, med en faktura till patienten och en till landstinget. 

 

Vad är det bästa med Muntra? 

Framförallt att det är bra support och feedbackloopar, ni lyssnar på användarna. Sen är systemet är väl genomtänkt och bra. Framöver kan det vara bra att expandera systemet men hålla det till en basnivå. Man hade kunnat ha olika funktioner knutet till olika användare till exempel. 

Jag tycker även att det är jättebra att Muntra är online, så att man kan komma åt systemet var man än är. Idag har ni en viss konkurrens med andra liknande journalsystem och det tror jag är jättebra. Det gynnar både er och era användare då man håller sig på tårna och jobbar hårt för att hela tiden bli bättre. 

Göta Tandvård redigerade-06

Har du något tips på en funktion som när du hittade den kändes extra kul eller som gjorde ditt arbete lite lättare? 

I och med att jag gör mycket av samma sak så är det besöksmallarna som är en av de funktioner som underlättat mest för mig. Daganteckningsmallar är också grymt och sparar mycket tid. Det är även bra med påminnelserna om osignerade daganteckningar och åtgärder utan knutna daganteckningar, för då vet man att man missat något. Vilket gör det enkelt att korrigera fel eller missar. 

 

Göta Tandvård med Ludwig i spetsen har sannerligen gjort en resa de senaste åren. De bevisar att man genom att måna om patienter, kollegor och klinik kan starta upp en ny tandklinik även under osäkra och besvärliga tider. Nu när pandemin börjar lida mot sitt slut ser vi fram emot att ta del av vad Göta Tandvård tar sig an härnäst. 

Läs mer om Göta Tandvård här >>

 

Kom igång med Muntra redan idag! 

 

 

Leave a Comment