Röntgen i historien
Den 10e december gick årets nobelprisutdelning av stapeln. Årets upplaga av prisutdelningen markerade en 120 årig tradition som hyllat några av de största vetenskapliga upptäckterna genom tiderna. Redan under den absolut första utdelningen av Nobelpriset år 1901 gick priset i fysik till Wilhelm Conrad Röntgen - röntgenstrålningens fader.
Röntgen var till en början intresserad av urladdningsfenomenet, som han undersökte genom att ha två elektroder i ett glasrör med vakuum. En naturlig följd av en elektrisk urladdning är strålning som tar form i synligt ljus, till exempel en blixt under ett åskväder.
Strålningen gav honom inspiration till att undersöka om det gick att skapa andra strålar med liknande metod. Genom att experimentera med samma glasrör och kartong testade han sina teorier kring om strålningen kunde ta sig igenom kartongen.
Strålarna kom han att kalla X-strålar, där X står för okänd, och visade sig kunna gå igenom diverse olika material som både trä och metall. Genom att placera fotografisk film bakom föremålen som han sköt strålarna mot fick han en avbild som varierade i färg beroende på hur tätt materialet han sköt mot var.
I slutet av december 1895 publicerade röntgen sina upptäckter i en artikel som på bara några få veckor fick stor spridning. Fem år senare fick Röntgen nobelpriset i fysik och utvecklingen har kommit långt sedan dess.
Röntgens utveckling
Inom tandvården har man använt röntgen sedan mitten av 1900-talet. I takt med att samhället har blivit mer digitalt, har även tandvården och givetvis röntgenundersökningar blivit det också. Sedan 2005 använder de flesta tandläkare digital röntgen då, framförallt, stråldosen är betydligt mindre och bilderna ses direkt på datorn.
I Muntra finns ett molnbaserat röntgen- och bildhanteringssytem. För dig som användare av Muntra innebär det att du har tillgång till allt från samma plattform. Systemet är dessutom kompatibelt med samtliga sensorer som finns tillgängliga på den Svenska marknaden idag. Då både Muntra och röntgensystemet är helt webbaserat kan det tillgås överallt och du behöver inte längre ha en server på kliniken.
Förutom att du kan koppla din röntgensensor direkt till Muntra har du även tillgång till ett komplett bildhanteringssystem. Då allt är webbaserat blir det även enklare för dig att skicka och dela filer via digitala remisser och myndigheter vid till exempel efterhandskontroller.
Nyfiken på Muntras röntgen?
Hur ser det ut med strålsäkerhetskraven?
Strålsäkerhet inom hälso- och sjukvård baseras på tre grundläggande principer: berättigande, optimering och dosgränser för personal och allmänheten. Vid arbete med röntgen är sannolikheten för och konsekvenserna av oavsiktlig eller felaktig bestrålning stor. Därav är det viktigt att aktivt arbeta för att minimera denna risk genom att använda rätt utrustning och tillämpa grundläggande kvalitetskontroller, arbetsrutiner och utbildningsprogram på kliniken.
Att strålningen skall göra mer nytta än skada bör utgöra grunden vid alla beslut om att en röntgenundersökning skall genomföras. Vad gäller dosgränser är de främst framtagna för att skydda personal och allmänhet. Detta då en dosgräns med hänvisning till patienten endast hade lett till försvåring av möjligheten att ta bra bilder. Vilket i sin tur försämrar utsikten för behandlaren att avlägga en välgrundad diagnos och därmed möjlighet att kunna utföra rätt behandling. Stråldosen skall dock optimeras - vilket innebär att den skall hållas så låg som möjligt utifrån vad som är rimligt vad gäller ekonomiska och samhälleliga förutsättningar.
Läs om vad som gäller på strålsäkerhetsmyndigheten.
Att kommunicera risker till patient
Du som behandlare är väl införstådd i de, om än relativt låga, risker som finns kopplade till röntgen och dess strålning. För att öka förståelsen för hur stark stråldosen är för patienten kan det vara idé att sätta det i perspektiv med sådant som patienten kan relatera till.
- Intraoral röntgen: motsvarar cirka 10 timmar av naturlig bakgrundsstrålning
- Kefalogram: motsvarar cirka 2 dagar av naturlig bakgrundsstrålning
- Panoramaröntgen: motsvarar cirka 5 dagar av naturlig bakgrundsstrålning
- CBCT: motsvarar cirka 1 månad av naturlig bakgrundsstrålning
Detta kan du även sätta i relation med en flygresa tur och retur till USA som även den motsvarar 1 månad av naturlig bakgrundsstrålning. Med naturlig bakgrundsstrålning menas den strålning som kommer från rymd, mark, växter och djur i naturen.
Vi berättar gärna mer om Muntras röntgen!